2015. március 18., szerda

Süel színek - inspirációk

Sok interjúban és persze a facebookon, illetve személyesen is kérdezitek, hogy "honnan jön az ötlet, vagy az inspiráció"?! Ezt adott pillanatban nehéz röviden elmesélni, esetleg egy konkrét példát is találni rá, így általában hosszasan ecsetelem, ami éppen eszembe jut.
Valójában bárhonnan jöhet és ez nagyjából igaz is...

Most van szerencsém két hetet eltölteni New Yorkban, ahol természetesen sok-sok divattal kapcsolatos eseményen, kiállításon kell részt vennem, viszont volt időm néhány szabad programra is.  Újra ellátogattam a MOMA-ba, ami az egyik kedvenc múzeumom a világon... Hogy miért is?

Ahogy haladtunk az emeleteken át és egyre lelkesebb voltam a képektől, ismét rádöbbentem, hogy mennyire sok színkombinációt merítek félig tudatosan vagy éppen tudat alatt, kedvenc festőimtől.
Na azért persze nem mindenkitől, mert alapvetően az impresszionizmustól "felfelé" haladva egészen napjaink, néha kicsit elvont művészetéig, ragadnak meg igazán a képek.

Na de nézzük most a legutóbbi kubai sorozatunkat párhuzamba állítva néhány festménnyel...

Türkiz, királykékm csipet zöld megspékelve naranccsal esetleg sárgával...egész jól visszahozza az Andre Dreain festményt.

           
Bridge over the Riou - Andre Derain 
                                   

                                

                                       

Kicsit sötétebb, feketével mélyített színek, lila, kék, pink...





Egy modern versenyző, egy kortárs festő, neoncsővekkel kombinált sorozatából ez a színvilág felkeltette az érdeklődésem... Mi is imádjuk a kék, zöld, sárga kombinációkat.








A zöld, pink színpárt még nem láthattátok a Süel sorozatokban de annyit elárulhatok, hogy hamarosan megjelenik. Két nagy kedvencem Chagall és Klimt is sokszor választotta a palettáról ezt a két árnyalatot.



Adele Blosh Bauer II - Gustav Klimt


I and the Village - Marc Chagall



Barna, lazac, türkiz egy tavalyi ötletmorzsám, amit a ruhák véletlen egymásra pakolgatása közben fedeztem fel. Úgy látszik az absztrakt kollázsairól híres Jean Arpnak is tetszik :)?!

Enak's Tears - Jean Arp




Na persze nemcsak mi nyúlunk vissza egy - egy társművészet régi mestereihez, ez teljesen megszokott a divat világában és általában szuper kooperációk, illetve kombinációk születnek:).


Az ikonikus Piet Mondrian ihletésű YSL ruhák minden eladási rekordot megdöntöttek a maguk idejében. Saint Lauren Picassoval is kooperált egy kollekció kapcsán, ami ha nem is ekkora, de hasonlóan nagy sikert aratott.






Ezt az Andy Warhol ihletésű Versace darabot pedig, a Fashion Institute of Technology egyik kiállításán pillantottam meg.

Kérdés mi ragadja meg legközelebb a figyelmemet....:)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése